Det er igen blevet tid til at holde folketingsvalg i Danmark, og mange forbereder sig til at aflægge deres stemme. Den 1. november 2022 skal du aflægge din stemme ved afstemningsstedet i din kommune for at have en indflydelse på, hvordan vores fremtidige regering kommer til at se ud.
Er du klædt godt på til valgkampen 2022? Vi har samlet, hvad der er værd at vide om folketingsvalget 2022 i denne artikel.
Hvad sker der helt konkret til et folketingsvalg?
Ved folketingsvalget skal der fordeles 179 pladser i Folketinget. Da Danmark er et demokrati, så sker dette ved at de danske statsborgere, gennem demokratisk afstemning, udvælger det parti, som de synes skal repræsenteres i Folketinget.
Hvert 4. år skal der udskrives folketingsvalg. Efter valget bliver der dannet en regering i folketinget, som skal diktere, hvordan Danmark skal ledes fremadrettet.
Hvilke partier kan jeg stemme på?
Ved dette folketingsvalg 2022 er der 14 partier, som du kan stemme på. Disse 14 partier vil fremgå på din stemmeseddel, hvorpå du skal sætte dit kryds.
De 14 partier er:
- Socialdemokratiet
- Venstre
- Socialistisk folkeparti
- Radikale Venstre
- Enhedslisten
- Det konservative Folkeparti
- Dansk folkeparti
- Nye Borgerlige
- Liberal Alliance
- Alternativet
- Frie Grønne
- Kristendemokraterne
- Danmarksdemokraterne
- Moderaterne
Hvordan stemmer jeg?
Hvis du er fyldt 18 år, har danske statsborgerskab og bopæl i Danmark, så kan du stemme til folketingsvalget. Du kan stemme på to forskellige måder:
Den ene mulighed er, at du møder op på valgstedet i din kommune og stemmer på selve valgdagen. Den anden mulighed er at du brevstemmer inden selve valgdagen. Du kan læse på din kommunes hjemmeside, hvordan du brevstemmer.
Hvordan dannes den nye regering?
Når valget er slut, og stemmerne er talt på, så bliver den nye regering dannet. Hvis den nuværende statsminister ikke har flertal imod sig, så fortsætter hun med at regere. Hvis der er flertal imod hende, så skal der findes en ny statsminister.
Dette sker ved en dronningerunde. En dronningerunde er, når repræsentanter fra de forskellige partier rådgiver dronningen om, hvem der bør være den nye statsminister. Dronning skal dernæst udpege den kandidat, som hun mener bør blive Danmarks nye statsminister.